Meriam Bambu, Lantaka, Bamboe Kanon.

(met kerosine, petroleum of carbid)

Het Bamboe kanon is een apparaat dat mijn familie in Indonesië met feestdagen en Oud en Nieuw vaak gebruikte. Ik heb er ooit een gemaakt toen ik jong was maar het is lastig om goede, gave en sterke bamboe te vinden. In Indonesië en de Filipijnen gebruiken ze de Miriam Bambu en de Lantaka nog regelmatig  bij feestdagen

Gereedschap

Handzaag
Koevoet of metalen staaf
Boormachine met houtboor van 15 mm of een beitel van ca. 15 mm breed
Trechter voor het vullen
Gasbrander of fakkel
Tang en een oude lap
Ducttape of ijzerdraad
Fietspomp (eventueel)

Materialen

Kerosine of petroleum als brandstof of water en carbid
Ontsteker (een dun houten latje van 15 -20 cm lang en 1 cm doorsnede)
Bamboe paal. Neem bamboe met een dikke wand en een doorsnee van ca12 cm wanddikte van minimaal 2 cm en ca. 150-170cm lang. Kies bamboe die recht is en geen barsten of gaten heeft.

De Lantaka (Lantaka) maken

De onderkant van het Lantaka moet de grootste diameter hebben. Zaag de bamboe op ongeveer 5 cm van het onderste tussenschot af. Zaag dan de buis op ongeveer 150 – 170 cm af. Gebruik een koevoet of een metalen staaf om de tussenschotten door te steken en laat het laatste schot aan de onderkant heel.

Maak twee ondiepe rechte zaagsneden van ca. 1 cm diep op 10 en 12 cm van de onderkant van de buis. Verwijder het hout in de zaagsnede en boor in het midden een gat van 15 mm

Voor de veiligheid moet je de buis omwikkelen met ducttape of ijzerdraad. Na het eerste tussenschot, voor het tweede en vlak voor het laatste tussenschot.

Lantaka of Meriam Bambu neerzetten.

Kies een open locatie. Gebruik de Lantaka nooit binnenshuis, in een afgesloten ruimte of in de buurt van brandbare materialen.

Plaats de Lantaka op een helling tussen 10 en 30 graden met de onderkant stevig op de grond. Zorg er voor dat het zundgat zich aan de bovenkant bevindt. Maak de Lantaka vast zodat het niet weg kan rollen en de kerosine/petroleum/water onderin blijft staan. Dit is ook voor de veiligheid omdat de Lantaka hete rook en soms vuur kan uitstoten. Test de Lantaka eerst in een rustige omgeving zonder toeschouwers en gebruik de goede materialen.

Wees voorzichtig, want de Lantaka kan bij verkeerd gebruik ontploffen en je kunt ook brandwonden oplopen. Zorg ook dat er geen mensen voor de Lantaka staan omdat het geluid erg hard kan zijn.

De Lantaka (Meriam Bambu) met kerosine of petroleum

Verwarm de vloeistof in een blik met een brander tot die begint te verdampen.

Vul de Lantaka met kerosine door het zundgat met behulp van een trechter tot het vloeistofpeil ongeveer 5 cm onder het zundgat komt. Om het Lantaka te laten knallen, moet de kerosine in de Lantaka warm zijn en verdampen. Dompel de punt van de ontsteker (houtje) door het zundgat in de kerosine, steek de ontsteker aan en plaats in het zundgat zodat de vloeistof brandt.

Herhaal deze stap elke keer dat het vuur uit gaat. Met de brandende ontsteker in het zundgat warmt de olie verder op. Als de olie in de Lantaka heet genoeg (het onderste schot is heet geworden) kun je de Lantaka ontsteken.

Haal de ontsteker uit het zundgat leg een vochige doek over de opening totdat het vuur uitgaat en blaas de rook uit het zundgat.

Hou dan de brander of een fakkel bij het zundgat en als het goed is gaat de Lantaka af. Wacht even en kijk dan of je de Lantaka nog een paar keer kunt ontsteken. Eerst maakt de Lantaka een bescheiden geluid maar na verloop van tijd zal de Lantaka een behoorlijke knal geven. Als de vloeistof te koud is geworden moet je het weer verwarmen.

Wanneer de kerosine in de Lantaka heet wordt, verdampt de kerosine. Wanneer de kerosinedamp zich vermengt met zuurstof zal bij ontsteking een explosie ontstaan. Na de explosie kan er rook in de Lantaka achterblijven waardoor de kerosine niet goed kan verdampen. Daarom moet je dan lucht in het zundgat (met de fietspomp) blazen om de rook eruit te krijgen zodat kerosine weer kan verdampen.

Je moet er voor zorgen dat het vuur helemaal uit is voordat je in het gat blaast want anders kan er een steekvlam ontstaan

Je moet heel voorzichtig zijn bij het afsteken want de bamboe kan uit elkaar knallen en je verwonden.

De Lantaka met Carbid (calcium carbide)

Giet wat water in de Lantaka zodat er een laagje aan de onderkant komt te staan.

Gooi dan een paar stukjes carbid (niet teveel)door de opening in dat water en dek het zundgat af met een vochtige doek.Ontsteek de brander, haal de doek weg en ontsteek de Lantaka. Kijk daarna of je de Lantaka nog een keer kunt ontsteken.
Als er niets meer brandt blaas je de rook uit de Lantaka en doe je een nieuw stukje carbid in de Lantaka.
Leg de doek er weer op en volg dan de andere stappen
Het toevoegen van veel carbid komt de knal niet ten goede maar vermindert die eerder.

Wees voorzichtig en veel Plezier

Geverifieerd door MonsterInsights