Babi Pangang (Char Siu)

Ingrediënten

1 kg doorregen stuk buikspek met zwoerd aan één stuk. Zo mager mogelijk van een jong (speen)varken. Kijk of de huid schoon is en niet vol stekelige haartjes zit. Anders die verwijderen. Eventuele stukjes bot eruit snijden.
3 knoflookteentjes
2 el soja
1 el mirin
1 tl 5 kruidenpoeder
1 el rijstwijn (Shaoxing)
zeezout
baksoda
sechuan peper

Voorbereiding

Prepareer het buikspek een dag vantevoren.

Het buikspek in ruim water met gember, sechuan peper, soja en rijstwijn in ruime pan doen. Ca 2 uur zachtjes koken. Met Chinese stokjes er in prikken om te kijken of het gaar is. Schuim er tussendoor af scheppen. Als gaar dan uit de pan halen en laten afkoelen.

Het zwoerd Inprikken met een satepen om de cm in ieder geval veel gaatje.

Snij het vlees in met een scherp mes om ca 1 cm. Smeer dan deze kant in met knoflook vijfkruidenpoeder, rijstwijn, mirin en wat zout. Zorg dat het mengsel niet op het zwoerd komt

Pak het vlees in met aluminiumfolie met het zwoerd naar boven. Zwoerd dan dik insmeren met baking soda en zout.

Leg het vlees met het vel naar boven in een (schone droge) braadslede.

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden. Leg het vlees met het vleesgedeelte naar beneden in de braadslede en zet de braadslede in het midden van de oven voor 30 min. Haal dan het zout en baking soda ervan af.

Haal aluminium folie er af en leg nog 15 minuten onder de grill tot lekker bruin.

Als je het stuk uit de oven haalt is de korst altijd iets taai. Pas na een paar minuten afkoelen is hij krokant.

Laat vlees 15 minuten afkoelen voordat je het snijdt.

Het stuk vlees nooit op de huid laten liggen. Ook niet bij het snijden.

Ingrediënten voor de saus

olie
6 dl water
2 el toatjo
blikje tomatenpuree
1 el gember/djahé
2 geperste teentjes knoflook
4 eetlepel mirin of honing
4 el rijstwijn (Shaoxing)
1 el sambal
1 tl zout
wat rijstazijn bijvoorbeeld (Obento)

Bereiding saus

Die de olie in een steelpan op laag vuur. Knoflook, water, tomatenpuree, djahé,mirin, sambal, zout en rijstazijn toevoegen. Aan de kook brengen, eventueel zeven en dan op dikte brengen met een papje van zetmeel/maïzena en een beetje water.