Ikan Kuning
500 gram tonijn of makreel
1 theelepel tamarinde
6 rode uien
5 teentjes knoflook
4 rode pepers
2 tl ketumbar
3 cm kunjit
1,5 theelepel zout
½ theelepel peperkorrels
1 salam blaadje
4 jeruk purut blaadjes
1 stengel sereh, geplet
2 cm laos, geschild en geplet
600 ml santen/kokosmelk
½ tl suiker
paar lente-uitjes worteltjes en boontjes
1 klein bosje verse basilicum (blaadjes)
Wat olie om te frituren
Los de tamarinde op in ca 50 ml water. Maak de vis schoon. Leg de vis in tamarindewater en strooi het zout erover Laat een uur staan en laat daarna 10 minuten uitlekken in een vergiet. Bak de vis gaar en bruin en zet apart.
Bumbu
Wrijf alle kruiden (helft van de lomboks in reepjes snijden) fijn in de vijzel (cobek) en bak de laurier, salem, jeruk, sereh en laos mee tot de bumbu geurig is. Voeg de kokosmelk en de suiker toe, breng al roerend aan de kook. Haal dan de blaadjes laos en sereh eruit en voeg de gebakken vis en de groenten toe. Zet na ca 8 min. het vuur lager.
Breng opnieuw aan de kook, haal van het vuur. Voeg daarna de basilicumblaadjes toe.
Download Recept
Ikan Kuning