PepesanPepesan

Ingrediënten Pepesan

700-800 gram Makreel (schelvis, kabeljauw of panga kan ook )
4 sjalotten
5 teentjes knoflook
6 rode pepers
4 groene pepers
4 rawits (eventueel)
10 kemirinoten (licht geroosterd en in stukjes)
2 el tamerinde
2 tl trassi
3 tl kunjit
2 tl laos
3 tl djahé
2 vleestomaten
6 daon (blaadjes) jeruk purut
2 daon salam
2 sereh stengels in stukken gesneden en gekneusd
1 el gula djawa
100 cl santen
1 eetlepel ketjap (eventueel)
scheutje olie
bananenblad of aluminium folie

Voorbereiding

Vis wassen en laten uitlekken en droog deppen. Maak de sjalotten en de knoflook schoon
Maak de pepers schoon en snij de helft in reepjes. De andere helft is voor de bumbu

Bumbu

Wrijf alle ingrediënten (zonder salam en sereh) fijn tot en fruit samen met de gekneusde sereh met een scheutje olie.
Voeg de gesneden tomaten toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg de santen, ketjap (eventueel) en gula djawa toe en breng alles al roerend aan de kook. Voeg dan zout naar smaak toe.

Bereiding

Wrijf de makrelen in met de bumbu en verdeel de reepjes peper, de sereh en salam en jeruk purutblaadjes over de vissen. Pak de vissen afzonderlijk in bananenblad of als je niet anders hebt in aluminiumfolie en zet het blad vast met de saté stokjes, een touwtje of borrelprikkers.

Stoom de vissen in ca. 30-40 minuten gaar in een rijststomer. Als je geen rijststomer hebt leg je de pakketjes in een ovenschaal. Dek het goed af met alumminium folie en zet voor 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

In de zomer kun je pakketjes ook in aluminium folie op de bbq leggen.