Sambal Badjak 2

Ingredientensambal badjak

1000 gram rode pepers
10 kemiris
3 ui
9 knoflook
1 cm trassi
1 tl tamarinde
4 cm djahe (geschild fijngehakt) of 1 eetlepel
500 gr palmsuiker of bruine suiker
2 eetlepel azijn
150 cc olie
1 theelepel zout

Bumbu

Rooster de keniris en maak fijn
Maak ui en knoflook schoon en snij fijn. Fruit de ui met de knoflook
Voeg dan de djahe, kemiri, trassi en tamarinde toe en zet op slaag pitje,

Voorbereiding

Maak potten of weckpotten eerst goed schoon met een sopje en verwarm de oven op 120 graden. Doe dit een ongeveer en half uur voordat de sambal klaar is Plaats de potten met de opening naar boven in de oven gedurende 15 minuten De rubber ringen of deksels eerst goed soppen en afspoelen. Daarna in een pannetje overgieten met kokend water. Leg de ringen daarna op een schone doek op het aanrecht.  Was je handen  en doe de ringen op de deksel en overgiet nog een keer met heet water.

Bereiding

Snij de chili’s grof in stukjes en doe eventueel handschoenen aan om jezelf te beschermen tegen het prikken.
Voeg de chili’s toe aan een pan water met ongeveer 125 ml (half kopje) water en breng aan de kook.
Laat ongeveer 15 minuten pruttelen met de deksel erop.
Lat dan even wat afkoelen

Laat de machine het mengsel mooi klein snijden

Giet dit geheel in een keukenmachine of blender en snij het mengsel mooi fijn.

Doe he mengsel terug in de pan, verhit en voeg de bumbu, suiker, azijn, zout en olie toe.

Doe de sambal dan in de potten en sluit deze direct. In principe is sambal lang houdbaar, zeker in de koelkast.

 

 

Verified by MonsterInsights