Sate Sateh Ayam Bandung (Saté Ajam, kip sate)
1 kg kipdijfilet
Voor de marinade.
1 rode ui
3 teentjes knoflook
2 rode pepers
1 el gegranuleerde koriander, geroosterd
1 eetlepel tamarinde
1 theelepel zout
½ theelepel gemalen witte peper
Voor de Saus
100 g gebakken pinda’s
3 gekrulde rode pepers
2 kemiris geroosterd
1 theelepel palmsuiker
ketjap Bango
snuf zeezout
Bumbu
De knoflook, pepers, koriander worden in de vijzel fijngewreven.
Voeg tamarinde en een betje water aan de bumbu toe
Snij het vlees in kleine blokjes van 2 cm, Voeg de bumbu aan het vlees toe.
Laat het vlees er minstens 3 uur tot 1 nacht marineren, hoe langer hoe lekkerder. Rijg de stukjes vlees aan saté-pennen, ongeveer 4-6 stukjes per pen.
Voorgaren
Het is bij kip aan te raden om het vlees voor het bbq-en of grillen voor te garen. Dat kun je het beste doen door de oven op een temperatuur van 80 graden voor te verwarmen en dan het vlees 30-40 minuten in de oven te doen.
Roosteren
Rooster de sateh op een grillplaat of bij goed weer op de bbq (af en toe bedruipen met de marinade) rondom bruin in ongeveer 8 tot 10 minuten.
Sateh Saus
Wrijf de pinda’s, kemiris, pepers, suiker zout fijn en bak even heel kort in een pan voeg dan de ketjap en water toe en hou de saus warm maar laat niet koken.