Sateh Saus (Saté Saus)
1 grote pot pindakaas van 600 gr of 500 gram geroosterde pinda’s
1 ui
4 knoflookteentjes
1 el djahé
½ vl laos of 2 theelepels
3 tl ketumbar
2 tl djinten (ik vind het vaak lekker om wat extra djinten te nemen)
klein stukje of 1 tl kentjur (kencur,kentjoer)
2-4 el sambal of fijngekakte lomboks
1 kopje ketjap Medja (Kaki Tiga)
1-2 el gula djawa of rietsuiker
1 el citroensap. kunt ook 3 blaadjes jeruk purut mee laten sudderen
Voorbereiding
Wrijf de pinda’s in de cobec fijn en zet apart.
Schil de ui en pel de knoflook
Bumbu
De Ui, Knoflook, sambal, djahé, gula djawa, e.a. worden in de vijzel fijngestampt en in de olie gefruit
Bereiding
De Pindakaas of gemalen pinda’s aanlengen met water tot het een smeuïg is. De saus verwarmen maar niet laten koken (eventueel au bain marie). De Bumbu en ketjap toevoegen en langzaam verwarmen, eventueel met wat blaadjes jeruk purut. Als de saus te dik wordt kun je er een beetje water bij doen.
Download Recept
Sateh Saus