Soto Ajam van Tante (uit Kalibaru, Oost Java)
1 lt water
2 kippenbouten
2 eieren
3 sjalotten
5 kemirinoten
4 knoflook
1 schijfje djahe
2 el sambal oelek of 1-3 lomboks
beetje gula djawah (palmsuiker)
1 el ketjap manis
1 stuk laos 4-5 cm
3 blaadjes jeruk purut
1 bosje selderie
2 el gebakken/gefrituurde uitjes
handje taugé
sambal oelek
Schil de laos en kneus met de vijzel. Kook het water met laos, jeruk purut en de kip en laat het ca. uur intrekken. Kook de eieren. Haal de kip van het bot en bewaar apart. Snij de lenteui in stukjes. Was de taugé. Was en hak de selderie. Snij de lombok in kleine stukjes en hou de helft apart.
Schil de djahe, ui, knoflook en lomboks en hak fijn. Rooster de kemirinoten tot lichtbruin en hak ook fijn.
Bumbu
Wrijf alles kruiden fijn in de cobec en bak ze samen in een wok of wadjan met een beetje olie. Doe dit bij de bouillon. Voeg naar smaak wat palmsuiker, zout en nog wat sambal toe.
Doe de kip in een schaal en voeg de taugé, selderie en de helft van de lomboks toe, giet de bouillon erover en strooi dan de lenteui en gebakken uitjes erover en serveer er de sambal oelek bij.
Download Recept
Soto Ajam 2